Sporthal Balsakker wordt een aardig stukje groter. Een uitgebreide bevraging bij de verenigingen leerde dat er een grote behoefte is aan een uitbreiding van de sporthal. Met het realiseren van onder andere een tweede multifunctionele sportzaal, een mattenzaal en een danszaal komt de gemeente tegemoet aan deze vraag.

De werken starten dit jaar nog. Het doel is de nieuwe zalen in gebruik te nemen bij het begin van het sportseizoen 2017-2018.

De bouw van de nieuwe sporthal heeft al een heel traject achter de rug. Reeds in 2014 werden alle gebruikers en het personeel van de sporthal bevraagd. Hieruit kwam onder meer naar voor dat veel Lilse verenigingen gebruik moeten maken van sportzalen in de buurgemeentes.

Verschillende clubs die nu al gebruik maken van sporthal Balsakker willen ook graag hun uren uitbreiden. Daarnaast hebben de Lilse turnclubs behoefte aan een grotere zaal om specifieke gymlabels te houden of behalen. De vraag naar een vaste mattenzaal en een danszaal klonk ook luid in de bevraging. Het personeel van de sporthal gaf aan dat er behoefte is aan ruimte voor toeschouwers en meer bergruimte.

Eind 2014 werden al deze behoeftes samen met een nulmeting gebundeld in een plan van wensen. In 2015 ging de uitwerking verder in adviescellen. Op basis van deze verdere uitwerking maakten verschillende bureaus een eerste ontwerp. Na onderhandeling met deze bureaus besliste het Autonome Gemeentebedrijf Lille op 28 januari 2016 in zee te gaan met bouwbedrijf Pellikaan.

De nieuwe sporthal

De uitbreiding van de sporthal is niet zomaar een verbouwing. De huidige hal blijft volledig behouden. De vloer wordt hier opgeschuurd en krijgt nieuwe lijnen. De kleedkamers krijgen een opfrisbeurt. De cafétaria verhuist naar de verdieping. Op de plaats van de huidige cafétaria komt de nieuwe inkomhal en een polyvalent lokaal.

Achter de sporthal zoals we ze nu kennen komt een tweede multifunctionele sportzaal met een oppervlakte van 32 op 28 meter, goed voor bijvoorbeeld zes badmintonvelden of twee volleybalvelden. Door de vrije hoogte van 11 meter is de zaal onder meer geschikt voor ritmische gymnastiek, trampolinespringen en volleybal op een hoog niveau. Een vaste tribune voor 200 personen op de eerste verdieping kijkt uit over de nieuwe sportzaal.

Op het gelijkvloers komt een vaste mattenzaal van 144 vierkante meter. Er komen ook zes extra kleedkamers. Wat het totaal op tien brengt. Op de verdieping komt een danszaal van 149 vierkante meter. Zowel de danszaal als de vaste mattenzaal zullen voor verschillende sporttakken gebruikt kunnen worden.

De werkzaamheden starten dit jaar nog. Als alles loopt zoals gepland kunnen de nieuwe zalen bij het begin van het sportseizoen 2017-2018 in gebruik genomen worden.

Oog voor het milieu

De gemeente Lille heeft zich met Kempen2020 geëngageerd om tegen 2020 haar CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen. Bij de bouw van nieuwe gebouwen in onze gemeente wordt dan ook rekening gehouden met deze doelstelling. Zo zal het regenwater van de nieuwe sporthal gerecupereerd worden en het K-peil lager liggen dan de wettelijke vereiste. Ook bij de materiaalkeuze zal er oog zijn voor milieuvriendelijke materialen.

Quote 

Schepen van Sport, Kris Breugelmans: "De nieuwe sporthal moet zo veelzijdig mogelijk inzetbaar zijn. De nieuwe zaal is daarom net zoals de huidige zaal voor veel sporten te gebruiken. Naast twee grote sportzalen is er ook behoefte aan een vaste mattenzaal en een danszaal.

We hebben ervoor gezorgd dat deze zalen eveneens breed inzetbaar zijn. In de mattenzaal zullen niet enkel gevechtsporten een plaats krijgen. Kleuterturnen kan bijvoorbeeld ook in deze zaal."